Hoe belangrijk is slaap voor een hond

Bijna iedereen weet tegenwoordig hoe belangrijk een goede nachtrust is. Wanneer jij niet lekker hebt geslapen, kan dit de hele dag tegen je werken. Ditzelfde geldt voor jouw hond, maar hoe werkt de slaap van een hond nou?

Het belang van de slaap

Een hond verwerkt in zijn slaap alle prikkels die hij ontvangen heeft gedurende de dag. Dit doet hij tijdens zijn REM-slaap, een van de fases tijdens een dutje. Wanneer een hond in zijn REM-slaap aan het dromen is, kan hij druk bezig zijn. Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je hond is lekker aan het slapen en begint ineens te rennen met zijn poten, te piepen of te blaffen. Hartstikke schattig natuurlijk, maar eigenlijk is jouw hond druk bezig met het verwerken van alle prikkels in de afgelopen tijd.

Wanneer een hond niet voldoende slaapt kan dit invloed hebben op zijn gedrag. Naast de prikkels die verwerkt worden, neemt ook het stressniveau van de hond af. Wanneer jouw hond onvoldoende slaapt is het mogelijk dat op een gegeven moment ‘het emmertje overloopt’. Dit kan leiden tot depressie, overmatig blaffen en prikkelbaar gedrag. Ook kan onvoldoende slaap effect hebben op de fysieke gezondheid van jouw hond.

De slaapplaats

Over het algemeen vindt een hond het fijn om in gezelschap te slapen. Daarnaast ligt een hond graag op een lekker zacht, warm plekje. Natuurlijk verschilt dit wel per hond, er zijn ook honden die liever op een koele plek liggen doordat ze al veel warmte van zichzelf hebben. Het laatste criteria voor jouw hond om zijn perfecte slaapplek te vinden is overzicht. Honden vinden het fijn om alles goed in de gaten te houden. Een verhoogd plekje is hier uitermate geschikt voor, dat is dan ook de reden waarom jouw hond zo graag op de bank ligt!

Sommige honden vinden het fijn om bij jou in bed te slapen. Wanneer jij dit ook fijn vindt is dit geen probleem. Er is door onderzoek zelfs bewezen dat slapen met je hond minder stress oplevert! Het is wel belangrijk dat je zelf bedenkt of je altijd met je hond in bed wilt en kunt slapen. Wanneer je bijvoorbeeld een partner krijgt, gaat hij of zij daar dan ook mee akkoord? Vind jij het goed dat je hond ook met de hete zomers bij je ligt? Wanneer jouw hond in de toekomst niet meer bij je in bed mag liggen kan dit lastig voor hem zijn.

Hoeveel slaapt een hond

Waar een mens over het algemeen aan een stuk door slaapt, ligt dit voor jouw hond toch wat anders. Volwassen honden slapen ongeveer 12 tot 14 uur per dag. Senior honden hebben vaak wat meer slaap nodig, zij slapen meestal 16 tot 18 uur. Pups hebben zelfs 18 tot 20 uur slaap nodig om goed uitgerust te zijn.

Nu je weet hoeveel slaap jouw hond nodig heeft, is het belangrijk om te weten dat een hond ook te veel kan slapen! Wanneer een hond overmatig slaapt kan dit een teken zijn van verveling of depressie. Ook lichamelijke problemen kunnen een reden zijn voor een hond om extra te slapen. Wanneer jij denkt dat jouw hond echt te veel slaapt, twijfel dan niet en bel de dierenarts!

Het slaapgedrag

Waar mensen ongeveer 8 uur achter elkaar slapen, verdelen honden hun slaap over de gehele dag. Wanneer een hond een aantal dutjes achter elkaar doet, vindt hij of zij het fijn om tussendoor even zijn benen te strekken. Dit kan hij liggend doen, maar soms vindt een hond het fijn om even van slaapplek te wisselen. Het is dus belangrijk dat jouw hond de mogelijkheid heeft om eens een andere slaapplek op te zoeken.

Net als de mens bestaat de slaap van een hond uit 5 verschillende fases. Fases in de slaap zijn de lichte slaap (fase 1 en 2), de diepere slaap (fase 3 en 4) en de REM-slaap (5e fase). De laatste fase is het belangrijkst. In deze 5e fase worden prikkels verwerkt en komen honden tot rust. Waar een mens 20 minuten doorbrengt in zijn REM-slaap, is een hele slaapcyclus voor een hond al circa 20 minuten. Dit kan een verklaring zijn voor het feit dat honden een stuk meer slaap nodig hebben. 

Conclusie

Nu je een stuk meer kennis hebt over het belang van slapen en het slaapgedrag van honden, zijn er een aantal punten die belangrijk om te onthouden. 

  • Honden zijn langslapers: ze hebben veel slaap nodig, ook overdag;
  • Gemiddeld slaapt een (volwassen) hond 12 tot 14 uur per dag;
  • In de REM-slaap verwerkt een hond de prikkels van de dag en neemt zijn stressniveau af;
  • Honden zijn sociale slapers;
  • Onvoldoende slaap kan leiden tot mentale en/of fysieke problemen.

Het is natuurlijk belangrijk dat je met deze kennis ook wat doet. Met de volgende tips komt jouw viervoeter in ieder geval heerlijk uitgerust voor de dag:

  • Geef jouw hond de mogelijkheid om uit te rusten;
  • Creëer een aantal lekkere plekjes om te slapen;
  • Voorkom slapen uit verveling en geef jouw hond voldoende aandacht;
  • Heeft jouw hond last van klachten raadpleeg dan altijd de dierenarts!

 

Terug naar blog