Zes redenen waarom een hond goed voor je is.

Als jij een hond hebt wist je het natuurlijk al lang. Maar een hond is goed voor je, hij maakt je leven compleet. Hier is zelfs wetenschappelijk bewijs voor. Wanneer jij weer eens een discussie hebt met iemand die niet van honden houdt kun je de volgende feiten zeker gebruiken!

  1. Met een hond lach je vaker

Een hond haalt soms rare fratsen uit. Met zichzelf spelen, achter zijn staart aan rennen, soms is hij echt even helemaal de weg kwijt. Maar hoe leuk is dit om te zien? Een hond geeft jouw elke dag wel een reden om te lachen.

Een onderzoek van Valeri heeft in 2006 al uitgewezen dat mensen met een hond meer lachen dan eigenaren van een kat of mensen zonder dierenvriend. Ben je eigenaar van een hond en een kat? Dan is het helemaal leuk in huis!

  1. Je bent top fit

Hondenbezitters hebben over het algemeen meer dagelijkse beweging dan mensen zonder hond. Een hond moet natuurlijk uitgelaten worden en dit komt de dagelijkse beweging ten goede. Een test uit 2011 liet zien dat 60% van de onderzochte hondenbezitters voldeed aan de door artsen aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging.

In een onderzoek van University of Missouri kwam zelfs naar voren dat een hond betere wandelpartner is dan een mens. Het tempo wat je wandelt met je hond ligt meestal een stuk hoger.  Daarnaast klagen menselijke wandelaars vaker over het weer waardoor ze elkaar uit de training halen.

  1. Je wordt een stuk socialer

Wanneer jij een blokje om gaat met de hond word je wel eens aangesproken door andere baasjes, of voorbijgangers die jouw hond helemaal geweldig vinden. Je raakt dus vaker aan de praat en dit komt je sociale eigenschappen ten goede. Al in 2007 publiceerde wetenschappers een onderzoek waarin dit naar voren kwam.

  1. Je zult je niet gauw meer alleen voelen

De minuut wanneer je een hond in huis haalt ben je ervan verzekerd je je niet gauw alleen zult voelen. Ook al ben je 5 minuten van huis, een hond is altijd enthousiast als je weer terug bent. Fijn zeg, al die liefde!

  1. Een hond maakt je gelukkig

Een hond maakt je ook echt gelukkig. Een aantal slimme mensen van de University of California hebben onder een groep ouderen onderzocht of het hebben van een hond het geluksgevoel en de levenskwaliteit verbeterd.

Deze test wees uit dat ouderen met een hond tevredener zijn over hun sociale leven. Ook zijn ouderen die een hond hebben fitter en psychisch gezonder dan leeftijdgenoten zonder hond. Een hond geeft je leven structuur en dit kan jou helpen een fijner leven te leiden.

  1. Een hond verlaagt jouw stressniveau

School, werk, huishouden, sporten… jouw leven kan soms erg druk zijn. Een druk leven kan stress met zich meebrengen. Wanneer je thuiskomt en lekker samen kunt knuffelen en spelen met je hond, komt dit jouw stressniveau ten goede. Het knuffelen van jouw harige vriend zorgt er namelijk voor dat de productie van het stress verlagende hormoon - oxytocine - toeneemt en de productie van het stresshormoon - cortisol - afneemt. Je ziet dan ook steeds vaker een hond op kantoor. De reden daarvoor:  het sfeerniveau op de werkvloer verhogen en het stressniveau verlagen.

Terug naar blog